Tanzanya hakkındaki notlarım

 

Tanzanya, Afrika’nın ortasında doğuda Hint Okyanusu kıyısında yer almakta.

Tanganyika ve Zanzibar halklarının birlikte kurduğu, Afrika anakarasındaki Tanzanya’nın TAN’ı ile Hint Okyanusu’ndaki Zanzibar adası’nın ZAN’ı birleştirilerek ismi oluşturulan TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ.

 

CCM (Chama Cha Mapinduzi = Devrimci Parti) partisi baskın siyasi hareket. Ortalama %80’in üzerinde oy potansiyeli var. 1977’de Julius Nyerere tarafından kurulmasına rağmen 1961’den bu yana aynı görüşlü siyasetçilerin kurduğu Tanganyika African National Union (TANU) ile birlikte hareket etmesi nedeniyle bağımsızlık tarihi olan 1961’den bu yana dominant durumda.

 

Eski başkent Dar Es Salaam bir liman şehri, yeni başkent Dodoma orta Tanganyika’da.

 

Hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler;

 

  1. İlk Vardığınızda;

    Dar Es Salaam’daki Julius Nyerere havalaanında indiğinizde şehre gidecek taksiler 30 USD dolayında para isterler. Ancak, 15 USD ile gitme şansınız var, pazarlık edin. Yabancı gibi davranmayın, çok sık gelip gidiyormuş havası bırakın.

     

  2. İletişim;

    Uzun süre kalacaksanız, pasaportunuz ile birlikte telefon numarası alabilirsiniz. Ön ödemeli sistem var, para yükleyip kalacağınız süre içinde kullanabilirsiniz. Üç büyük telefon operatörü var; Airtel, Tigo ve Vodacom. Herhangi birinden numara alabilirsiniz.

 

  1. Para konusu;

    2022 yılı Mart ayı itibarıyla 1 USD = 2.300 Tanzanya Şilini civarında. Ancak yeni tarihli (2000 sonrası gibi) 100 USD ve 50 USD dışında eski tarihli dolar bozduramazsınız. Eğer 20 USD ve veya 10 USD filan bozdurmak isterseniz de 1.900 Şilin’e razı olmak durumundasınız. Para bozdurmaya giderken pasaportunuz mutlaka yanınızda olsun.

     

  2. Alışveriş;

    Çok fazla nakit para taşımanız gerekmiyor. Çünkü her yerde sim banking (telefon bankacılığı) kullanılabiliyor ve çok etkin. Hangi telefon operatörünün hattını aldıysanız, o operatörün uygulamasını akıllı telefonunuza indirip, kendinize dört harfli bir şifre belirleyip kullanabiliyorsunuz. Telefona para gönderebiliyorsunuz, taksi dahil ödeme yapabiliyorsunuz, her yerde ve her şekilde kullanabiliyorsunuz. Yeterki hattınız bulunduğunuz yerde sinyal alıyor durumda olsun. Airtel’in Airtelmoney, Tigo’nun Tigopesa ve Vodacom’un MPESA uygulamaları var. Wakala denilen simbanking acenteleri her yerde bulunabiliyor, adımbaşı mevcutlar. Buradan telefonunuza para yatırabilir veya mevcut paranızı çekebilirsiniz.

    Alışverişte kendinizi bizim 1970-80’lerin Türkiye’sinde bir Amerikalı veya Avrupalı gibi hissetmemek için mutlaka pazarlık edin. Size çok ucuz gelse bile mutlaka çok pahalı demeniz gerekiyor.

     

Şimdilik bu kadar.

 

Aklıma geldikçe yazarım.


Like it on Facebook, Tweet it or share this article on other bookmarking websites.