Poliüretan Antibakteriyel midir ?
Bu soru bir çok kez bana soruldu.
Ben de "Poliüretan Antibakteriyel midir" konusunu merak eden veya araştıran kişilere bir başka pencere açayım istedim ve Poliüretan Antibakteriyel midir, değil midir konusunda araştırma yaparak aşağıdaki bilgileri derledim;

Poliüretan bir diizosiyanatın, diol, diamin veya dikarboksilli asit gibi en az iki aktif hidrojen bulunduran bir bileşikle meydana getirdiği polimer bir maddedir.
Polimerler ise, T. C. Sağlık Bakanlığı’nın 31.12.2009 tarihli, 27449 sayılı 4. Mükerrer numaralı Resmi Gazete’de yayınlarak yürürlüğe giren Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’nin Ek V numaralı ekinin 2. Ana Grup: Koruyucular başlığında ve 9. bendinde belirtildiği üzere;

“Ürün Tipi: Elyaf, deri, lastik ve polimer maddeler
Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddeler de mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayabilmek için kullanılan ürünlerdir.” denilmektedir.
Yani, T. C. Sağlık Bakanlığı, polimer esaslı ürünleri  (Poliüretan da bir polimerdir) biyosidal ürün olarak onaylamaktadır.

Biyosidal, Latince kökenli bir kelime olup “biyo” yani canlı ve “sidal” yani öldürmek kelimelerinden oluşmuştur ve anlamı canlı öldüren demektir.
Bakteri, virüs, mantar, böcek, sinek, fare gibi tek hücreli ya da çok hücreli mikroorganizmalar ile mücadele için kullanılan kimyasal ya da biyolojik preparatların tamamı “biyosidal” olarak nitelendirilmektedir.
Kullanım amacına göre, “dezenfektan, antiseptik, antiviral, insektisit, rodentisit, antibakteriyel” gibi isimler almaktadır.

T. C. Sağlık Bakanlığı’nın biyosidal ürün tanımı ise şöyledir; “Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir zararlı organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, uzaklaştıran, zararsız kılan, yok eden aktif maddeleri ve müstahzarları ifade eder.”

Bu nedenle Poliüretan için antibakteriyeldir denilmektedir.

Bilindiği üzere, son günlerdeki hastane projelerinde ameliyathane içlerinde kullanılan boyalar da bu nedenle T. C Sağlık Bakanlığı tarafından poliüretan olarak talep edilmektedir.

Tüm bu yukarıda yazılan bilgiler ışığında, ambalajında "antibakteriyel yazmasa bile", sağlık yapılarında tesis edilecek havalandırma kanallarında,  Poliüretan Mastik, galvaniz, sac veya polyester hava kanallarının sızdırmazlığının sağlanması için son derece uygun bir üründür.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta; Poliüretan Mastik kullanımının ürünün üzerinde yazan kullanım talimatlarına uygun bir şekilde uygulanmasıdır.
Tabii uygulayıcı personelin çalışma ve sağlık güvenliği koşulları sıkı sıkıya takip edilerek...


Like it on Facebook, Tweet it or share this article on other bookmarking websites.