Uzun zaman önce, ben 33 yaşlarında iki çocuklu bir adamken, 9 yaşında ileri zekalı bir çocuktan web sayfası tasarımı yaptığı Net Object Fusion diye bir programın varlığını öğrenmiş ve çocuğun birkaç dakikada nasıl web sayfası yaptığını izlemiştim.

O gün bu gün, Internet’te web sayfası açmak için bilinmesi gerekenler konusunda kendimi yetiştirmeye çalıştım.

Üniversite eğitimim esnasında bilgisayar diye bir şeyin varlığından haberdardım ama tanışmak nasip olamamıştı. Çünkü çok pahalıydı ve ulaşılmazdı.

29 yaşındayken ilk bilgisayarım iş yerimdeki masama geldiğinde, works denilen lotus’un bir ileri versiyonunu “help” dosyalarını tercüme ederek öğrendiğimde sanki uzay bilimleri konusunda uzman gibi hissetmiştim kendimi.

Şimdi Internet’te web sayfası açmak için bilinmesi gerekenler konusunu en anlaşılır biçimde sizlere aktarmaya çalışacağım ki aslında çok basit olan bu konu sizlere de ulaşılmaz gelmesin.

Asıl olarak üç şey bilmeniz lazım;

  1. Internette açacağınız sayfanın ismini satın almak (buna domain name deniyor).

  2. Sayfanızı yayınlayacağınız ve internete yayın yapma hizmeti veren büyük bilgisayarlardan yayın yapacağınız yeri satın almak (buna da hosting deniliyor)

  3. Sayfanızı hazırlayacağınız programları satın almak ya da bedava olanlarından faydalanmak.

1. Internette açacağınız sayfanın ismini satın almak

 

Bu isim sizin internette açacağınız sayfanın ismidir ancak başında www, sonunda da com, net, org, com.tr ve benzeri uzantılar vardır. Yani, www.herhangibirisim.com ya da www.herhangibirsim.com.tr gibi bir isimdir bu. Sonundaki com, com.tr değişebilir bu sizi yanıltmasın.

 

Nereden alırsınız ?

Domain name satışı yapan internet firmaları mevcuttur. Bunlardan bazıları yurtdışında www.godaddy.com, www.ipower.com, yurt içinde de www.metunic.com.tr gibi firmalardır.

Yurtdışındaki firmalar, daha çok com veye net ve benzeri uzantılı isimleri satarlar, www.metunic.com.tr ise yurt içinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından kurulmuş bir birimdir ve com.tr uzantısını ki, bu uzantı web sayfasının Türkiye menşeili bir web sayfası olduğunu belirler, satar.

Bu sitelere girersiniz, satın almak istediğiniz ismi yazarsınız, eğer isim daha önce satın alınmamışsa yani müsaitse kredi kartınızla ödemesini yaparsınız ve satın alırsınız.

 

2. Yayın yapacağınız yeri satın almak

 

İsminizi satın aldıktan sonra, internette yayını yapacağınız yeri satın almanız gerekiyor. Bu yer aslında çok büyük kapasiteli bilgisayarları olan firmaların, bilgisayarlarında size ayrılmış bir barındırma hizmeti alanı satın almanız demek.

Bunun için de çeşitli paketler mevcut, inceleyip size uygun olanını belirleyip, onu satın alıyorsunuz. Böylece yeriniz de olmuş oluyor.

Bu yerleri satan firmalardan bazıları www.godaddy.com, www.ipower.com veya www.doruk.net.tr gibi firmalardır. İnternette arayıp yüzercesini bulabilirsiniz. Arama motoruna Hosting Firmaları veya Hosting Companies yazın hepsi çıkar.

 

3. Web sayfası tasarımı yapmak

 

İsminiz var yerinizi satın aldınız, web sayfasını yaptırmak ya da yapmak durumundasınız ki yayınlanabilsin.

Bunun için de ya yazılımcı olmanız lazım ya da CMS olarak bilinen hazır şablonları olan içerik yönetimi sistemleri denilen yazılımların bedava olanlarını satın aldığınız yayın yerine kurup üzerlerinde değişiklik yaparak kendi web sayfanız haline çevirmeniz gerekiyor.

Ana hatları ile durum budur.

Ancak bunlar gereklilikler olmakla birlikte bunların aktif hale getirilmesi için yapılması gerekenleri de ayrı bir makalemde yayınlayacağım.

 

Umarım konu net bir şekilde anlaşılmıştır.


Like it on Facebook, Tweet it or share this article on other bookmarking websites.